Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gorzowie Wielkopolskim zawiadamia, że powiat gorzowski jest objęty ograniczeniami w związku ze zwalczaniem ASF (afrykańskiego pomoru świń).
Wobec powyższego, na terenie powiatu gorzowskiego i na terenie miasta Gorzów Wielkopolski, możliwy jest ubój świń z wykorzystaniem mięsa na potrzeby własne tylko po spełnieniu poniższych wymagań:
1) złożenia wniosku/ zgłoszenia do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Gorzowie Wielkopolskim zamiaru uboju świni na użytek własny;
2) świń pochodzących z tego gospodarstwa;
3) przeprowadzenia badania przedubojowego zwierząt oraz badania poubojowego mięsa
przez wyznaczonego urzędowego lekarza weterynarii;
4) ujemnego wyniku badania w kierunku ASF (pobraniu krwi) – w momencie, kiedy takie badanie jest wymagane;
5) zagospodarowanie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego powstałych podczas uboju na użytek własny zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie (Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 1069/2009 oraz Rozporządzenia Komisji (UE) Nr 142/2011) tzn. przekazanie/usunięcie tych odpadów do uprawnionego zakładu utylizacyjnego;
6) dokonania obowiązkowego badania mięsa w kierunku włośni wyłącznie w laboratorium wykonującym takie badanie metodą wytrawiania.
Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gorzowie Wielkopolskim informuje, że badanie mięsa świń domowych, dzików i nutrii w kierunku włośni jest obowiązkowe
i jest nieodpłatne. Badania mięsa w kierunku włośnicy wykonywane w ZHW w Gorzowie Wlkp. ul Bohaterów Warszawy, są badaniami komercyjnymi co wiąże się z koniecznością ponoszenia opłat
za to badanie.
Na terenie powiatu gorzowskiego badanie mięsa świń, dzików i nutrii w kierunku włośni wykonują wyznaczeni urzędowi lekarze weterynarii w zamiejscowych stanowiskach diagnostyki włośni